Future Islands

Future Islands

Spojené státy 18.7.2018 / 17:45 - 18:45
Česká spořitelna stage

Miláčci kritiků a tvůrci jedněch z nejtanečnějších skladeb posledních let, odevzdávající se davům s heslem: “Chceme, aby se pohybovali nohy i srdce diváků.” Hráč na klávesy Gerrit Welmers s baskytaristou Williamem Cashionem vytvářejí pro skupinu charakteristický zvuk, zatímco textař a zpěvák Samuel T. Herring má pověst toho, kdo “na jevišti sleduje své publikum jako zvíře v kleci, zpěvem plným tanečních pohybů a divadelních gest.”

Kapela, která od roku 2006 odehrála stovky koncertů, vydala tři dobře přijatá alba a těšila se důvěře labelu 4AD, představuje živý důkaz úsloví, kdo si počká, ten se dočká. Svět totiž Future Islands do března 2014 moc neregistroval, stačily ovšem čtyři minuty televizní show Davida Lettermana, kdy během skladby Seasons (Waiting On You) Harring šokoval svíjejícím tancem na způsob “velociraptor na lovu” a baltimorské trio se okamžitě ocitlo v pozici kapely, pro kterou budou v budoucnosti všechny stadiony malé. Virální video s miliónovou sledovaností přitáhlo dokonce pozornost japonského spisovatele Haruki Murakamiho, stejně jako herečky Gwyneth Paltrow a členů Coldplay. Bono Vox kapele na výraz obdivu poslal šampaňské. “Věděl jsem, že jednou budou největší kapelou na světě, jenom jsem nechápal, proč to trvalo tak dlouho,” řekl tehdy jejich baltimorský kamarád, skladatel Dan Deacon. 

Future Island se s úspěšným albem Singles tehdy vydali na šílené koncertní turné, aby se zastavili teprve loni, kdy začali pracovat na nové desce The Far Field, na které si s nimi zazpívala Debbie Harry od Blondie. “Chci, aby naše kapela vypadala spíše jako někdo, kdo tvrdě pracuje, kdo to dělá ve jménu lásky k práci, než jako někdo, kdo hraje pro média a následuje hudební trendy. Hudba z vás dokáže dostat tak různé věci, dokáže odrazit nejrůznější strany vašeho já - slabé i silné stránky,” vysvětluje Harrington, autor podivuhodně básnivých textů.