Emika

Emika

Velká Británie 18.7.2018 / 18:30 - 19:30
Electronic stage

Ať už vystupuje sama v rozpáleném klubu anebo s Pražským metropolitním symfonickým orchestrem za zády, vždy je z toho hluboký emoční zásah. Dubstep i symfonie jsou v jejím podání působivě procítěné terapie její vlastní osobnosti i všech posluchačských charakterů okolo. Její skutečné jméno je Ema Jolly. Narodila se ve Spojeném království, její kořeny se ale rozplétají přímo do České republiky.

Dle svých slov sama ve své tvorbě operuje s vyprávěním intimních příběhů, nepřeslechnutelným vlivem klasické hudby i s tvrdostí a temnotou intenzivní klubové elektroniky. Jakmile se ji pokusíte zaškatulkovat, neuspějete ani v nejmenším. Léta formování prožila v Bristolu, za progresivním zvukem současné elektroniky se přestěhovala do Berlína. Dodnes tuhle neustále překvapující metropoli považuje za svobodnou oázu, v níž koluje kreativní energie.   

Studovala hru na klavír, už v období své bristolské puberty se ale horlivě zajímala o pokrok hudebních technologií a softwarů. Jednu dobu pracovala jako talentovaná zvuková designérka a hned u startu vlastní kariéry vydávala pod kultovním londýnským labelem Ninja Tune. Dnes už je v pozici absolutně renesanční divy, která si pod křídly vlastní značky sama píše, produkuje a mixuje veškerou hudbu. Jednou je schopná do světa vyslat podvratnou taneční desku Drei (2015), podruhé zase vrstevnatou a patřičně rozmáchlou, v každém případě velmi osobní symfonii o rozpadu vztahu s názvem Melanfonie (2017).

S přehledem ovládá svět jedniček a nul, zároveň vytváří velkorysé hudební kompozice a sama si řídí světelnou show nebo choreografii. Je jako chameleon, jehož poznávacím znamením jsou výrazný vokál a hudební struktury plné rozfázovaných příběhů s několika dramatickými zvraty. Její vystoupení na Colours nepropásněte - disponuje charismatem, který vládne prostoru.