Dirtmusic

Dirtmusic

Austrálie, Turecko, Spojené státy 18.7.2018 / 21:30 - 22:30
Drive stage by MINI

Jádro elektro-rockové skupiny tvoří dva “občané světa”: Chris Eckman a Hugo Race. U dalších členů vždy záleží na tom, na který kout planety oba kytaristé a producenti zaměří pozornost. Zlověstně hypnotickou hudbu nové sestavy a alba Bu Bir Ruya energií k prasknutí nabila nejen nelehká doba, do znepokojivosti ji vybudilo i místo natáčení - turbulentní Istanbul - a hlavně hráč na elektrifikovanou loutnu saz Murat Ertel s perkusistou Ümitem Adakalem, vůdci turecké psychedelické skupiny Baba Zula. Tranzovněji proto Dirtmusic už ani znít nemohou.

Bývalý člen The Walkabouts Chris Eckman, rodák z amerického Seattlu, žijící dnes ve Slovinsku a Australan Hugo Race (Nick Cave & The Bad Seeds) založili Dirtmusic v roce 2006 po iniciačním zážitku v malijské poušti. Chvíle, která jim prý změnila život, přešla ve spolupráci s tuarežskou skupinou Tamikrest a o šest let později a několika albech přivedla Chrise k založení labelu Glitterbeat. Vlajková loď hudby z celého světa byla za mimořádnou vydavatelskou a objevitelskou činnost už čtyřikrát oceněna cenou veletrhu Womex, což se dodnes nikomu nepodařilo. Dirtmusic se do Mali ještě několikrát vrátili a s místními hudebníky natočili převratná alba Albala a Troubles.

V Istanbulu je to stále napjatější a nebezpečnější. Mám pocit, že přihodit se může už cokoliv, i věci opravdu velmi vážné,” říká Murat Ertel, pohybující se v současném Turecku s Baba Zula na minovém poli. Skupina před dvěma dekádami znovu zdvihla prapor bájného anatolského rocku z 60. a 70. let, napumpovala ho psychedelií, krautrockem a elektronikou, přidala nekorektní texty a zdůraznila roli elektrifikované loutny saz - symbolu revolty přicházející ze vzpurné Anatolie.

Prolnutí kytar se sazem funguje u Dirtmusic dokonale a v dobře známém přesvědčení, že dnes není čas na experimenty, se na nás v intenzivním orientálně-psychedelicko-rockovém soundu valí silou nekompromisního příkazu k používání rozumu. “Svět bude čím dál víc menší,” zpívá například Ertel ve skladbě The Border Crossing, příběhu o útěku z uprchlického tábora a v další dodává: “Pokud se nám podaří vydržet, zůstaneme svobodní.” 

I o tom budou na Czech Music Crossroads a Music Alarmu Eckman, Race a Ertel vyprávět. A vy byste u toho rozhodně měli být.