Diego

Diego

Slovensko 19.7.2018 / 21:00 - 22:00
Full Moon stage

Fráze „nejlepší kapela, o které jste nikdy neslyšeli“ se používá tu vhodně, tu výhodněji, ovšem rozvedená po podoby „nejlepší slovenská kapela, o které jste nikdy neslyšeli“ sedí k bratislavským Diego stejně jako spojení „indie“ a „rock“. Dlouhých osm let čekali tamní posluchači na novou desku, která konečně pod názvem Et In Arcadia Diego vyšla na sklonku minulého roku. „Tři pastýři se sklánějí nad kamennou hrobkou a zkoumají vytesaný nápis Et in Arcadia ego, všemu přihlíží žena, patrně Múza.

Tak vypadá obraz klasicistního malíře Nicolase Poussina, který si pro přebal své desky vypůjčila slovenská kapela Diego. Zmíněný nápis znamená ,také já byl v Arkádii‘ a bývá interpretován jako memento mori; smrt tu připomíná, že její moc sahá i do Arkádie (utopické země pastýřů žijících v souladu s přírodou – jakéhosi pozemského ráje). Zároveň je to i vyjádření lítosti nad ztraceným štěstím a střetem s nemilosrdnou realitou. Kapela nápis transformovala do podoby ,Et in Arcadia Diego‘, čímž připomíná, že i po osmi letech nečinnosti stále žije, zároveň však dává najevo, že se chce soustředit na vážná témata jako právě smrt – láska a přátelství,“ napsal magazín Full Moon při ohledávání podstaty nevšedního alba.

Obezřetný a poctivý přístup Diego dokazuje i způsob, jakým přišla deska na svět, když master nechali udělat u třech různých subjektů a z nich teprve vybrali ten nejlepší. Potom není divu, že se od roku 2009, kdy získali Radio_Head Awards za album roku, jen čas od času přihlásili se střídmými koncertními daty nebo s novými skladbami. Obdivuhodný je nejen jejich rockový záběr, když ležérně přecházejí mezi klidnými baladami a stonerově vybuzenými a zároveň zvláštně zklidněnými vypalovačkami, ale hlavně jejich podání – přirozenost a nenucenost je ta nejsilnější karta v indie rocku a Diego jich mají v rukávu hned několik. Není divu, že na otázku, proč nikdy neprorazili venku, odpovídají: „Lepšie ako prerážať, je otvoriť si kľučkou, ak je odomknuté. Keď je zavreté, môžeš zaklopať, a keď nikto neotvára, skúsiť to inokedy. Samozrejme, môžeš sa na to aj vyfláknuť. Ale keď máš šťastie, v istom momente nájdeš kľúč, čo pasuje.“