Chloé: Endless Revisions Live

Chloé: Endless Revisions Live

Francie 21.7.2018 / 20:45 - 21:45
Electronic stage

Její loňská deska Endless Revisions byla “odsouzena” stát se budoucím kultem všech uší žádajících neotřelou elektroniku. Je to manické i hluboce meditativní dílo, které má estetiku a sílu umělecké audiovizuální instalace. V její tvorbě ale nejde o žádný překvapivý zvrat. Pařížská DJka a producentka Chloé je dnes už zcela právem považována za legendu ve všech sférách a zákoutích elektronické hudby.

Už jako studentka a milovnice hudby a filmů skvěle ovládala hru na kytaru a do toho měla slabost pro všechny divné stroje a nástroje vydávající nejrůznější zvuky. Její vášeň a zvědavost ji přivedla k neustálému hledání a vytváření nových sonických ataků a dobrodružství. Stala se generačním lídrem a tvůrkyní, jejíž umění začalo prakticky okamžitě přesahovat hranice zavedené klubové elektroniky, ať už šlo o techno nebo house. 

Její hledačské obsese se definitivně potvrdily u zrodu koncepčních desek The Waiting Room (2007) a One In Other (2011), vlastní vzdělání navíc ještě rozšířila při spolupráci s Francouzským institutem pro hudbu a zvukovou vědu při pokusech o dotvoření sonické 3D budoucnosti. Renesančnost její osobnosti logicky směřovala i k filmu - slavná Francouzská kinotéka jí dokonce udělila cenu za hudbu k zapomenutému Hitchcockovu thrilleru Blackmail z roku 1929.                     

Sami se podívejte na obal Endless Revisions, jemuž dominuje instalace francouzské výtvarkyně Noémie Goudal. Zjistíte, že dokonale souzní s hybnými elektronickými silami, které se ukrývají pod jeho povrchem. Působí jako reflexe faktu, že Chloé sice z počátku může tápat a pátrat uprostřed nekonečné pouště, nakonec ale stejně přesvědčivě docílí pevnějších nebo naopak zcela abstraktních hudebních tvarů, které jste dosud ještě neslyšeli. Její tvorba je něco jako výprava do dosud neprobádaných zvukových končin. A ztrácet se a bloudit je povoleno od začátku do konce.