Beth Ditto

Beth Ditto

Spojené státy 18.7.2018 / 21:30 - 22:30
ArcelorMittal stage

Obrazoborkyně popkultury otevírá novou hudební kapitolu: dancepunkoví Gossip, kterým vládla sedmnáct let, jsou nadobro minulostí a s debutovým albem Fake Sugar se Beth přiklonila k pop-rock-disco-soulu. Neznamená to sestup z pozice feministky a hlasité advokátky práv LGBT komunity, kultivace buřičské punkery u ní prý přišla s věkem a manželstvím. “To je dospělost, baby,” slyšíme od Beth.

Nejen hudebně se vrátila tam, odkud kdysi naštvaná utekla - do rodného Arkansasu. S nelehkým mládím stráveným v jižanské baptistické rodině a s ohledem na své lesbictví s hrozbou, že skončí v pekle, se vyrovnala v autobiografické knize Coal to Diamonds a “radostné album plné lásky, chtíče a energie” se bere za dovětek, dovysvětlení přerodu Beth v popovou hvězdu.

S triem Gossip vtrhla v roce 1999 na scénu rozlícená, bez skrupulí se svlékající na koncertech. Teprve osmnáctiletá lesbička od počátku vzkazovala, že tloušťka nemusí být nutně diskriminační a holčičí hřích hříchů lze přetavit v sebevědomou přednost. Pro britský Guardian psala Beth poradnu What would Beth Ditto do?, mluvila o sobě bez obalu jako o tlusté a na obálkách magazínů se nechávala fotit nahá. K popkulturní ikoně ji dopomohla i spolupráce s módními návrháři, modeling a později vlastní kolekce šatů. The Gossip se především díky ní usadili na hudební scéně v pozici vyhledávané a naslouchané kapely, nešetřící puritány a politiky. A vedle toho, se na ně skvěle tančilo. 

Rozpad Gossip Beth nezaskočil: zrovna se vdala za svou přítelkyni Kristen Ogata a se dvěma kočkami se usadily v Portlandu. Měla svůj módní svět, napsala knihu, objevila se ve filmu Nocturnal Animals nominovaném na Oscara, s producentkou Jennifer Decilveo natočila album Fake Sugar a takřka vzápětí vyjela na turné, s většinou dopředu vyprodaných koncertů. 

Gossip is over. It was a good run, but we’re here, we’re queer, we’re weird,” zakřičela Beth Ditto na publikum v Londýně na důkaz, že je v plné síle nazpět.