Baro Chandel

Baro Chandel

Česká republika 19.7.2018 / 17:00 - 18:00
Full Moon stage

Hudební dráha Baro Chandel je rychlá a žahavá podobně jako jejich kytarové riffy. Na konci roku 2015 se hledali prostřednictvím inzerátů, aby zkraje roku 2017 vydali demo o dvou skladbách. Chvíli se nedělo nic, pak dostali lano, aby vystoupili v klubu 007 po boku renomovaných 1000mods, přišlo zařazení songu My Reptilian Self do Startéru Radia Wave, s nímž také ovládli posluchačské hlasování, nadto si zahráli po boku Zeal &Ardor. Na podzim téhož roku už byli ve studiu Golden Hive, kde nahráli první desku, materiál, který vyšel pod hlavičkou Full Moon Forum o pár měsíců později.

Jak zní debut Baro Bokchalo? „Vlasatý kluci s vizáží Mars Volta skvěle oživují psychedelickou atmosféru seattleského zvuku devadesátých let. Nelétají tak vysoko v aluzivních mračnech opiátových tripů, energie však prosakuje skrze tóny jako antihmota, které je předivo, z nějž je utkán svět, moc malé. Velký hlad vykradačů hrobů je lačnícím běsem. Nejedno víko rakve nezůstane suché. Nekromantskou touhu po mrtvém milenky dechu evokuje atmosféra probdělých nocí na hřbitovech iluzí. Poctivá riffařina, jež skáče z bláta Motörhead do louže stonerových kapel současnosti. Dokážou na to nervózně šlápnout v drnčivé jízdě přetížených dieselových motorů, ale i zpomalit a lepkavě projíždět roztékajícím se asfaltem aranží v bukolických krajinách přetavených letních dní. Úplně vidím jejich hára čouhající z otevřené střechy kabrioletu, jak se napínají až k tyrkysovým horizontům…,“ když tři tečky nadšených mediálních reakcí znamenají přísliby i očekávání.

Čtveřice hudebníků z různých koutů České republiky, která se sešla až v Praze, klade do jisté míry důraz na romský původ bratří Podzimkových, který se projevuje nejen v názvu kapely nebo desky. V jejich případě nejde o mediální přidanou hodnotu, neprofilují se coby etnická skupina, nezdůrazňují své kořeny. Jejich mladistvý nadhled je stejně tak zdravý jako floutkovský. Co to znamená být cikán? „Seš rád nahlas, miluješ hromadu mastnýho jídla a miluješ svoji mámu. Vadit mi to přestalo, když jsem pochopil, že to jsem já a že jinak to už nebude. V ten moment mi jakákoliv urážka na to téma přišla jako ta nejsladší věc. Z nadávky ,cikáne‘ se rázem stala pocta ,pane cikáne‘. Najednou se to obrátí a lidi kolem to na tobě začnou mít rádi, protože jsi s tím ztotožněnej. Navíc se na to dá nabalit holka – na to, že jsi nahlas,“ říkají a prozatím si uzurpují pozici tuzemské kapely, která se na pódiu svléká, aniž by to bylo trapné, kapely, u které se mimovolně svléká i obecenstvo. Parné dny i parné noci patří připraveným.