Banditos

Banditos

Spojené státy 18.7.2018 / 19:00 - 20:00
Drive stage by MINI

Pět zarostlých jižanských rockerů a ženská od rány s vřískavým hlasem Janis Joplin, která svým hlasem prý sundává ze stěn omítku. Banjista si plete bluegrass s hardcore, zpívající kytaristé postupují po linii The Stooges, ZZ Top a zbožňují dřevní blues. Zpěvačka Mary Beth Richardson ví, jakou sílu má gospel a co s vámi udělá soul.

Banditos čerpají z 60. a 70. let: je jim blízká tehdejší nepřeprodukovaná spalující energie garážového rocku a způsob bezhlavého hraní, ať to stojí, co to stojí. Ale není to žádná prvoplánová odvozenina naložená v nálevu jistoty “to se bude líbit”, to by je americká média setřela, než by stačili vylézt na podium. Namísto toho považují Banditos za nejslibnější kapelu vydávající se ke kořenům americké jižanské hudby s odvahou desperátů dávajících sebemenšímu klišé pořádnou ránu pěstí.

Na Banditos je nejlepší to, že ačkoliv jsou jejich vlivy zřejmé - Stoneovská kolíbavost, mohutný zpěv a ladnost energie ve stylu Creedence Clearwater Revival, jde o kapelu, která patří do dnešní doby,” napsali o kapele z Alabamy, žijící dnes v Nashville.

V roce 2017 přidali Banditos na druhém albu Visionland psychedelii a tím se od namistrovaných konzervativních jižanských kapel odstřihli úplně. Zdůvodnili to: nástup prezidenta Trumpa rozdělujícího Američany si prý žádal nejen textovou, ale i hudební korekci. Už názvem Visionland svůj postoj dávají zřetelně najevo: když v 90. letech v alabamském městečku Bessemer začali za desítky milionů stavět zábavní park, naslibovali politici místním hory doly, hlavně práci a naději do budoucna; po bankrotu a splasknutí nafouklé bubliny lidem v rukách zbyly jen volební letáčky. Pro skupinu prý “nápadně relevantní téma”......

Také byste měli vědět, že album produkoval Andrija Tokic, spolupracovník Hurray For The Riff Raff a jedno z nejúspěšnějších amerických turné prožili Banditos po boku báječných St. Paul & The Broken Bones, kteří loni roztančili Colours.