±0

±0

Česká republika 22.7.2017 / 18:00 - 19:00
Full Moon stage

„Najmä nádherní mladí ľudia z ±0 vo mne vyvolávali obavu, že predkapela sme mali byť my a nie oni.“ Tato skromná slova napsal do loňského tour reportu pro web Fullmoonzine.cz Mišo Hudák z Jelly Belly, čtveřice ±0 (čti Plusminusnula) byla v té chvíli na světě sotva rok. Tajuplný název vznikl na fakultě architektury v Liberci, kde se kapela, momentálně usazená v Praze, dala dohromady. Název ±0 se špatně píše a ještě hůře hledá: „Nejdřív ti to přijde jako dobrej nápad, protože je to architektonickej symbol, trochu tajemnej, ale pak zjistíš, kolik to nese praktickejch problémů,“ říká zpěvák a kytarista Matyáš Švejdík v rozhovoru pro březnové vydání magazínu Full Moon. Pokud ovšem termín používáte častěji, snadno objevíte klávesovou zkratku Alt 0177.

±0 patří do okruhu soustředěného kolem komunitního festivalu Miro, společně se skupinami Role, Cold Cold Nights nebo písničkářkou Moin Moin. Eponymní album ±0 vzniklo ve studiu Animan v Kopřivnici za dohledu Tomáše Neuwertha (Kittchen, Nierika, Umakart nebo Lu), jeho výjimečný grafický design má na svědomí Marek Nedělka. Hutný, sevřený postpunkový zvuk doplňují osobité subtilní texty, které podle Švejdíka vznikají situačně: „Jsou to spíš pocity, stavy. Než by šlo o nějaké příběhy, jde o zachycení atmosféry určitého místa a pocitu, kdy tě napadnou čtyři verše.“ Skupina o textech mluví spíš jako o pohlednicích, tímto slovem by se možná daly dobře vystihnout celé písně.

Čtveřice nijak nezapírá vlivy osmdesátých let, zároveň se hlásí k současným jménům jako Preoccupations nebo Tame Impala. Melancholická atmosféra s potemnělými gotickými momenty nemůže nepřipomenout začátky jesenické legendy Priessnitz, příjmení zpěváka čtveřice architektů dává nejasným tušením razítko jistoty. Krev není voda. Pochmurnou náladu skladeb ovšem zřetelně prosvětlují hitové momenty, kterých debutové album ±0 nabízí nečekaně hodně.