Ginkgoa

Ginkgoa

Francie, Spojené státy 20.7.2017 / 20:00 - 21:00
Drive stage

Electroswing je prima, čeho je ale příliš, toho je zkrátka hodně. Pokud ale francouzskou kapelu Ginkgoa táhne rozpustile energická americká zpěvačka, herečka a tanečnice Nicolle Rochelle, je to víc o swingu, neworleánském jazzu, blues, bossa nova a šansonu než o elektronice. Tančí přitom i ti, co by to do sebe nikdy neřekli.

Zpěvačka Nicolle Rochelle tančí, stepuje, koulí očima, přechází ze swingu a jazzu k šansonům a bez ohledu na kohokoliv, zvlášť puritány, tlakuje sál smyslností pod dávnou přísahou: můžete-li, udělejte to. Kde jsme tohle sakra viděli? U Joséphine Baker! Nedostižnou legendu ve slavném muzikálu A la recherche de Josephine Nicolle po mnoho let hrála a vyprodaná show po celé Evropě končila vždy, a nejvíc v Paříži, obdivným povzdechem: nová Joséphine zase všem ukradla show! 

Když francouzský divadelní režisér Jerôme Savary pořádal do muzikálu konkurs sboristek, naskočila na podium Nicolle v babiččiných starých šatech a po čtyřech skladbách vyvaleného režiséra zatáhla do sedadla se slovy: “Zrušte konkurs na hlavní roli. Právě jsem viděl ducha Joséphine.”
 
Rodačka z New Jersey, hrající v divadle a ve filmu od sedmi let, se potom přestěhovala do Paříže: druhého domova ženy, kterou sama vždycky obdivovala. Tam se před šesti lety odehrál další pro Nicolle rozhodující konkurs: francouzský hudebník a skladatel Antoine Chatenet hledal zpěvačku pro novou kapelu Ginkgoa. “Za tři měsíce jsem poznal asi padesát zpěváku a nic. Už jsem z toho byl zoufalý a pak jsem jednoho večera přišel do baru, kde se hrál gypsyjazz. Nicolle zazpívala a já se stal závislým. Hned druhý den jsme se dohodli.

Na všem: na francouzsko-anglických textech, elektro-akustickém doprovodu a pořádně odvázaném americkém swingu s francouzským šarmem, kdy zmiňovat Caravan Palace a Parov Stelar představuje jedno velké zjednodušení. Úspěchy se dostavily okamžitě: Ginkgoa postupně převálcovali většinu festivalů a skladba From NY to Paris se stala reklamním tahákem parfému Rochas.