Blazin’ Fiddles

Blazin’ Fiddles

Velká Británie 20.7.2017 / 22:45 - 23:45
Drive stage

Houslovou euforii řízenou neuvěřitelnými Jennou Reid a Brucem MacGregorem a dotýkající se hráčských možností, prokládá šestičlenná skupina vzdušnými skladbami s doprovodem kláves Anguse Lyona, aby vzápětí nasadila k expresivní nakažlivé dupárně. A pokud s vámi ta hudba nic neudělá, raději roztáhněte ruce, jestli už náhodu neležíte v rakvi.

Tajemství bezmála dvacetiletého úspěchu Blazin' Fiddles vychází z uvolňující radosti mixovat regionální styly a poslední dobou i s nasazením kytaristky a houslistky Anny Massie, nenechávající nikoho na pochybách o svém zvolení za nejlepší skotskou instrumentalistku. 

Blazin' Fiddles se čtyřmi houslisty netestují, co všechno ještě posluchači vydrží, jen nepřestávají přemýšlet, jak to udělat, aby mladou generaci bavilo poslouchat z jejich pohledu něco tak starého a nudného jako je tradiční hudba. Jinými slovy, tradice jako iluze o věčnosti pro skupinu neplatí. Z pasti keltské zaměnitelnosti vyklouzává zúročením starodávných hudebních tradic Highlands, Faerských, Shetlandských a Orkneyských ostrovů, kontakty se zámořskou diasporou a nasáváním moderních vlivů. V tomto směru si mnoha cenami ověnčení Blazin' Fiddles drží ve Skotsku jasné prvenství, ačkoliv se ve skupině vedené MacGregorem vystřídalo mnoho špičkových instrumentalistů. 

Blazin' Fiddles koncertovali po celém světě, v Buckinghamském paláci i vyprodané londýnské Royal Albert Hall a na soukromé představení si je domů pozval Sean Connery. Naživo o nich totiž platí: “Jestli vás z jejich koncertu neodnesli, zkontrolujte si raději puls“.