Afro Celt Sound System

Afro Celt Sound System

Velká Británie 22.7.2017 / 19:00 - 20:00
Česká spořitelna stage

S pozměněnou sestavou, čerstvou energií a novým mistrovským albem Source se na Colours vrací skupina proslulá neobyčejně horoucí fúzí gaelských a západoafrických hudebních tradic prokrvených náporem elektrobeatů.

Snad nikdo před Afro Celt Sound System od roku 1995 nevyvinul tolik úsilí k pochopení rozdílných kulturních světů a nezrušil tolik žánrových definic. V soudržném zvuku Afrokeltů přitom musí být každému kulturnímu vkladu umožněno “svobodně dýchat a zářit”. V tom i dnes spočívá význam skupiny, která prodala milióny alb vydávaných Peterem Gabrielem, omráčila odborníky i Roberta Planta a svým následovníkům navždy určila směr. 

Poslední album Volume 5: Anatomic vydali Afrokelti před deseti lety, protože leader a multiinstrumentalista Simon Emmerson s houslistkou Elizou Carthy a jejím otcem Martinem Carthym mezitím upnuli pozornost k anglickému folku. V projektu Imagined Village - pospolitosti věhlasných folkařů, elektroprogramátorů a zástupců londýnského asijského a karibského podzemí - anglický folk zasadili do reálného multikulturního a technologického prostředí industriální Anglie.

Přípravy nového alba Source předcházely spory s dvěma základními členy, což vedlo k jejich odchodu a ke stále nevyřešenému soudnímu sporu o název skupiny. Řady dnes čtrnáctičlenného seskupení naopak v míru opustil irský zpěvák Iarla Ó Lionáird, dávající přednost akustické superskupině The Gloaming. Vystřídal ho neméně uhrančivý dudák, kytarista a raper Griogair,vyhlášený skotským zpěvákem roku 2015. 
Při návratu Afrokelti mysleli hlavně na to, aby se neopakovali do té míry, že by mohli být nařčeni z upírství sebe sama. Vždyť kdo by stál o pouhý derivát dřívějšího drtivého elektro soundu, z pohledu dneška universálního a překonaného, zataženého následovníky do zdaleka průbojnějších a experimentálnějších krajin. Afrokeltské řešení není složité: položili se víc do čistého zvuku akustických nástrojů, daleko víc naplno využili potenciál Západoafričanů a vnitřního pnutí mezi tradičními kulturami a modernitou. Album Source proto právem získalo ta nejvyšší ocenění a podle mnoha anket patří k nejvýznamnějším nahrávkám roku 2016. 

K manické energii a kouzlu bezhraničního rozletu vkládaných do nevšedního elektro-akustického zvuku, Afrokelti znovu přidávají zvonivou koru N´Faly Kouyateho z Guineje, dunivou bhangru hráče na buben dhol Johnnyho Kalsiho, umění irské hráčky na dudy Emer Mayock a nově ženský guinejský sbor Les Griottes, severoirskou jazzovou zpěvačku a flétnistku Ríoghnach Connolly a těšit se můžeme i na propracovaný rytmický souboj Robbie Harrise s bodhranem a talking drumem úchvatného Moussy Sissokho. Plus další skvělí muzikanti jištění elektroprogramátory Massem a Davidem Bottrillem. 

Afrokelti s albem Source nejsou o opětovné příležitosti blouznit nad nepoznaným, jejich hudba nevyznívá ani jako vyhranění se proti jiným globálním fúzím, doceníme hlavně čerstvou afrokeltskou soustředěnost na odlišující detaily, znovunabytou radostnou energii a v textech nabídku hodnotové orientace v multikulturní Británii.