Lazer Viking / Sabrehart

Lazer Viking / Sabrehart

Česká republika 17.7.2016 / 17:00 - 18:00
Full Moon stage

Jakub Kaifosz se svým projektem Boy Wonder & The Teen Sensations rozpoutal loni na podzim skutečně radikální karaoke. Album, které podle hlavního protagonisty opěvuje „rokenrolové neumětelství“, vzbudilo nejen velký zájem, ale také nečekaně rozdílné reakce. Humbuku kolem zázračného chlapce bylo najednou nějak moc, vše vyvrcholilo nominací na cenu Apollo, na jejímž finálovém večeru Jakub rovnou z pódia oznámil změnu názvu, který podle něj nejen nikdo nepochopil, ale ani ho nedokázal správně vyslovit. Ze zázračného chlapce je tedy Lazer Viking, stejně hladový po nových zážitcích jako jeho předchůdce. Vystoupení na Colours of Ostrava bude ve znamení zbrusu nového alba, které by mělo vyjít ještě před festivalem.

Není totiž nic horšího než stagnovat a nemít do čeho píchnout,“ říkal v podzimním rozhovoru pro Full Moon Jakub Kaifosz. Tehdy čerstvé album Radical Karaoke o pár týdnů později následoval split domovských Wild Tides s brněnskými My Dead Cat, nyní je na obzoru další nahrávka Wild Tides a již zmíněná novinka Lazer Vikinga. Na odpočinek není čas, v ideálním světě Jakuba Kaifosze se hraje každý den a nejlépe dvakrát. Kořeny v české pop music šedesátých let, tradičním americkém rock’n’rollu a v erbu Elvis Costello. Lazer Viking se na novém albu, a tedy i na festivalové vystoupení, spojil s britským elektronickým producentem vystupujícím pod jménem Sabrehart. One man show se nekoná, možná přijdou i beaty, ale vše obvyklé zůstává na stejném místě – dva akordy, štěkající doo wopové sbory a salámová pizza k večeři. Padesát let mrtvý žánr je stále nejlepší.

Wild Tides i Boy Wonder & The Teen Sensations sklízeli uznalé palce nahoru i posměšky, dvacet sedm procent žádná míra. Lazer Vikinga čeká pravděpodobně totéž a Jakub Kaifosz to moc dobře ví. Jen tomu na rozdíl od mnoha jiných čelí se širokým úsměvem: „Stačí si oblíct toho hloupýho dámskýho křiváka, co jsem koupil někde v sekáči, nasadit černý brejle za stovku z drogerie a je ze mě rázem rock’n’rollovej desperát.“ On je snad jediný z české scény, komu lze tato slova věřit. Ale vlastně, pamatujete na Šakalí léta?