Kovacs

Kovacs

Nizozemsko 15.7.2016 / 23:00 - 00:00
ArcelorMittal stage

Nejraději chodí v černém, dohola a s kožešinovou čepicí na hlavě, má tmavý zakouřený hlas, soul v duši a mistryní světa v psaní o šťastné lásce se rozhodně nikdy nestane.

Klepete na špatnou bránu,” vzkazuje všem, co by něco takového u ní čekali v úspěšné skladbě My Love. Zato letos šestadvacetiletá Sharon Kovacs vyhrála European Border Breakers Award a debutovou deskou Shades Of Black způsobila po Evropě docela poprask; velký úspěch zažila i na festivalu Eurosonic. Prý holandská Amy Winehouse, píšou o ní, a při vší mediální zkratce na něco podobného také myslíte: to ten syrově zabarvený hlas, nekonvenční image, kabaretní koncerty nasvícené padesáti odstíny černé a varování: “Mohu se stát čarodějnicí, mrchou i vražedkyní.” 

Vděčný je také příběh zrození nové hvězdy, žijící aktuálně v Berlíně. Test: kdo rozumí víc zpěvu, profesor z konzervatoře nebo metalista? Nepochybujete: samozřejmě, že vzdělaný učitel. Jak je ale potom možné, že jí poradí, ať se svým hlasem na kariéru zpěvačky raději zapomene, a naopak rockový producent Oscar Holleman, ji den nato, co mu poslala demosnímky a fotografie, pozve do studia? “Její hlas na mě vyskočil z reproduktorů. Okamžitě jsem poznal, že Kovacs má svou autentickou identitu a skvělý hlas. Zavolal jsem ji a nabídl, že s ní rád strávím příštích pět let a pomůžu ji,” řekl Holleman.

Inu, na světě to už tak chodí a tak Kovacs dnes vystupuje na jazzových a rockových festivalech, užívá si zasloužené pozornosti a novinářům vysvětluje, jak to s jejím hlasem, inspirací a temnotou všechno je: “Tento temný zvuk je výsledkem mého hlasu a aranžmá. Ale také toho, že písně skládáme v moll. Mám rády tyto změny nálady, moje hudba má duši. Poslouchám hodně Billie Holiday, Etta Jamese, Ellu Fitzgerald, Ninu Simone, Dinah Washington.. a dokonce i Tina Turner a Janis Joplin patří k mým oblíbeným. Tedy zpěvačky, velké osobnosti, které prožily skutečný život. Všechny jejich emoce se odrážejí v jejich hlasech, to mě vždy přitahovalo.