Hudební workshop – kontrabas

Hudební workshop – kontrabas

15.7.2016 / 16:00 - 17:30
Scéna České televize

O strastech života s největším smyčcovým nástrojem. O tom, jak s kontrabasem bydlet, cestovat, navazovat vztahy a v neposlední řadě o tom, jak na něj hrát. Lektor: Jan Tengler, kontrabasista

Jan Tengler (*1981)

- vystudoval hru na kontrabas a baskytaru na Konzervatoři a VOŠ Jaroslava Ježka u profesorů Jaromíra Honzáka a Martina Lehkého. Na profesionální hudební scéně se začal prosazovat už během studia – nejprve jako člen kvartetu kytaristy Romana Pokorného, později kvartetu vokalistky Jany Koubkové. Postupně spolupracoval prakticky se všemi aktivními posatvami současné jazzové scény. Díky svému širokému žánrovému záběru se stal vyhledávaným sidemanem mnoha zpěváků i instrumentalistů napříč styly – od autentického swingu, přes jazzový mainstream až k modernímu jazzu, blues, šansonu a pop/rocku. Účinkoval také jako host Symfonického orchetsru Českého rozhlasu nebo Sukova komorního orchestru, pravidelně spolupracoval s Bigbandem Čro.

V současné době je členem jazzových formací Jiří Hála Jazz Project a Limited Edition, pravidelně spolupracuje s pianistou Emilem Viklickým a vede vlastní kvintet. Je také členem orchetsru sólistů, který doprovází koncertní recitály textaře Michala Horáčka a doprovodné skupiny zpěvačky Lenky Nové. Pravidelně je angažován Orchestrem BERG, který se věnuje interpretaci soudobé hudby.

Téměř patnáct let působí jako pedagog ZUŠ, v roce 2010 vyučoval na Czech Jazz Workshop v Praze. Příležitostně vede kurzy a semináře.