Blick Bassy

Blick Bassy

Kamerun 17.7.2016 / 18:15 - 19:15
Agrofert Fresh stage

U zpěváka, kytaristy a banjisty v zásadě platí, že i když za nosník své hudební tvorby považuje kosmopolitismus, kamerunský původ nadřazuje nad vším.

Uvědomte si, že vaše kořeny představují vaši identitu,” tvrdí Bassy, spojující na posledním albu Akö inspiraci americkým bluesmanem Skip Jamesem se vzpomínkami na kamerunské potulné muzikanty putující od vesnice k vesnici.

Na Bassym je dobře vidět, v čem může být při posuzování moderní africké hudby vznikající v Evropě problém: oblečením, bizarními brýlemi, hladivým falsetem, kamerunským dialektem bassa a velmi neobvyklým doprovodem cella a trombonu se totiž platným definicím o autentickém africkém hudebníkovi vzpírá. Jenomže Bassy už dvacet let žije ve Francii, vlivy nasává, odkud ho napadne a představa, že by měl takové definici vyhovět, mu je cizí. Raději surfuje po vlnách kamerunských a západoafrických rytmů, hlásí se k soulu, jazzu, bossa nova a svou současnou hudbu nazývá folk-afro-blues. 

O Blicku Bassym se ví už dlouho, teprve s loňským albem Akö a vystoupením na veletrhu Womex, naplno ohromil. Bez přehánění: tak sofistikovaná a přitom hravě uvolněná fúze středoafrických tradic s evropským alternativním přístupem se slyší málo. Naživo nebo s využitím efektů Bassy s cellistou Clémentem Petitem a trombonistou Johanem Blancem na podiu vytvářejí zvukovou koláž, nevybízející k tanci, leda tak k pohupování a pokud sedíte, dobře pro vás, stejně by to s vámi seklo. 

“Další v řadě,” ozvalo se mezi přítomnými a kdo tušil o čem je řeč, pochopil. Kamerunu se totiž ne nadarmo přezdívá Země nezkrotných hudebních tygrů a Blick Bassy dnes patří do stejné ligy jako krajané Manu Dibango, Richard Bono a Etienne Mbappe, abychom vyjmenovali jen ty světově nejznámější. Středoafrická země je proslulá skoro dvě stě šedesáti dialekty, s čímž úzce souvisí fascinující různorodost kamerunské hudby. Bassy pochází z národa Bassa, proslulého energicky strhujícím tancem assiko, ale čerpá i z dalších, pro Kamerun typických hudebních symbolů: stylů makossa a bikutsi; konkrétně jeho rytmus například na své album The Rhythm of The Saint zařadil Paul Simon.