B4

B4

Česká republika 14.7.2016 / 21:00 - 22:00
Full Moon stage

Kultovní. Nevyzpytatelní. Fascinující. To všechno jsou přívlastky, které se hodí na tvorbu kolektivu B4.

Jeho hudba vychází z improvizace postavené na psychedelii a prvcích noisu, jazzu a rocku. Do své osobité verze krautrocku se ale B4 snaží protlačit i specifické prvky kultury bývalého východního bloku. Všechny tyto nitky se spojily na jejich zatím posledním albu Die Mitternachstmaus (2015, Polí5), na němž hrají skladby Plastic People of the Universe ve stylu německých legend Kraftwerk. Výsledkem je stejnou měrou pozoruhodná i provokativní kolekce, která si pohrává s myšlenkou „Co by bylo, kdyby...“ 

Vznik B4 se datuje do roku 1998, kdy bylo na festivalu v Turnově potřeba nahradit chybějící kapelu a přímo na místě vzniklo těleso, které mělo – jak se ukázalo – nečekanou budoucnost. V dřevních dobách existovali B4 soustředěni kolem Tomáše Procházky a Davida Freudla skoro výhradně jako sdružení věnující se improvizované hudbě, teprve posledních několik let natáčí i studiové desky. První oficiální počin Ringo George Paul John vyšel v roce 2010, o rok mladší Didaktik Nation Legendary Rock z roku 2011 získal hudební cenu Vinyla za nejlepší album roku. I o následné desky Lux Oxid (2012) a Germanium (2013) se postaralo vydavatelství Polí5. 

V přirozenosti muzikantů kolem B4 je vyrážet na další hudební dobrodružství v přidružených projektech – Tomáš Procházka je členem divadelního souboru Handa Gote a působí v skupině Gurun Gurun či projektu Federsel & Mäkelä. Na kolektiv jsou napojené i projekty Swayambu či Sousedi. Všichni vyznávají osvobozujícího ducha improvizace, při které nikdy není jisté, jak dopadne. „Náhoda je krásná, správná a skoro vždycky chytřejší než něčí nápad. Takže je dobře jí vycházet vstříc,“ vysvětluje v rozhovoru pro Full Moon #56 Tomáš Procházka filosofii B4.