Aurora

Aurora

Norsko 15.7.2016 / 19:00 - 20:00
Česká spořitelna stage

Devatenáctiletá Aurora Aksnes je přemýšlivý snílek skládající elektropopové skladby stylem “něco se stane, něco přijde - třeba magický okamžik”.

Své vzory neskrývá - Bob Dylan s Leonardem Cohenem - a ke Kate Bush a Björk ji zase přirovnávají pro vypjatými emocemi tryskající hlas. Na otázku, kdo ji nejvíc inspiruje, odpovídá bezelstně: “Není to ´kdo´. Všechno mi dává inspiraci. Příroda, otevřené prostory, měsíc, rodina, lidé, které vidím kolem sebe. Mnoho písní je inspirováno mojí vlastní zkušeností, a mnoho naopak ne. Jsou to vlastně všechny emoce a dění, které musím dostat z hlavy.

Máme vlastně možnost sledovat možný nástup ke hvězdné kariéře další z řady skandinávských zpěvaček hrajících podle pravidel určených...jasně, zeměpisnou příslušností. Na severu Evropy má pop přece tajemnější, pohádkovější a melancholičtější odstíny, snad proto se Aurora nerozpakuje svou hudbu nazývat dark pop. Prvním EP Running With The Wolves zasáhla posluchače, kritiku a lidi z Universal Music přímo na střed: až se zdráhali uvěřit, že ty propracované, hymnickými sbory nazdobené skladby, vyšly z hlavy tak mladé dívky, která se teprve na koncertě učí zbavovat trémy.

Když obchodní řetězec The John Lewis hledal pro svou tradiční vánoční reklamní kampaň ústřední píseň, vybral si loni cover Half The World Away od skupiny Oasis v podání Aurory. Po Tomu Odellovi, Lili Allen nebo Ellie Goulding docela velký risk, i když dopředu podpořený Katy Perry. Mladičká norská zpěvačka ale dokázala nakonec zaujmout miliony posluchačů, slibujících si od debutového alba All My Demons Greeting Me As A Friend’! jen to nejlepší.