Artur Rojek

Artur Rojek

Polsko 16.7.2016 / 21:45 - 22:45
Agrofert Fresh stage

Zpěvák, hudebník a textař, který šťastně skloubil vlastní rockovou tvorbu se sdílením osobních hudebních objevů s ostatními v roli zakladatele a šéfa festivalu Off.

Pojďme čelit pravdě - v Polsku se najde jen velmi málo takových umělců jako Artur Rojek,” píší o něm. 

Desítky let působil ve dvou významných polských kapelách - Myslovitz a Lenny Valentino - a natočil s nimi spoustu zásadních alb. Procestovali společně Evropu a předskakovali Simple Minds nebo The Stooges. Rojek si užil slávy a plných stadionů a získal několik polských nominací na zpěváka a skladatele roku. Poznal rub a líc rockové hvězdy, v roce 2012 se přesto rozhodl opustit Lenny Valentino a věnovat se sólové kariéře a festivalu Off. Zpočátku pochyboval, ale zbytečně: jeho debutové album Składam się z ciągłych powtórzeń dobylo v roce 2014 srdce polského publika a ze skladeb Beksa a Sirens se staly obrovské hity. A Off dnes patří mezi dramaturgicky nejprestižnější středoevropské festivaly. 

Takže všechno dobře dopadlo a stát se také chytil za nos: nesmírně oblíbený a ctěný rocker Rojek byl vyznamenán rytířským Řádem obnovení Polska a Stříbrný metál za zásluhy o kulturu.