Äl Jawala

Äl Jawala

Německo 17.7.2016 / 19:00 - 20:00
Drive stage

Na nepropustnost hudebních hranic Äl Jawala (Nomádi) nevěří a vycházejí z troufalé představivosti, že sobotní horečku balkánské noci lze rozpoutat v klubech celé Evropy. A pokud jsou požádáni, rádi se toho se zaručeným výsledkem ujmou. S varováním: be ready for one hell of a fiesta!

Na scéně balkánsky našlápnutých úderek patří v Německu mezi naprosté průkopníky. Potvrzeno v roce 2007 cenou Creole-Award for World Music. Mají velmi blízko k Shantelovi - a také s ním spolupracovali - o fanoušky ale usilují vlastním způsobem: jejich Balkan Big Beatsem, ukotveným ve zvuku dvou ďábelských saxofonů, se vine také silná turecká žíla, punk, dub, reggae, cumbia a swing. Bubny, darbouku a tribální rytmy didgeridoo dublují elektro bassy a klávesy. Showmanská saxofonistka Steffi Schimmer do toho také čím dál víc zpívá. 

Až na francouzského baskytaristu Daniela Verdiera všichni vystudovali jazzovou konzervatoř, za své působiště si ale zvolili ulici a busking. Inspirace nečerpali akademicky od stolu: hodně jim dala setkání s libanonským hráčem na loutnu oud Rabi Abou-Khalil, Emirem Kusturicou a výjezdy do Rumunska a Turecka, odkud si, jak se ví, balkánští Romové přivezli divoké orientální rytmy. 

Na letošním vynikajícím albu Hypnophonic pětičlenná skupina postoupila do dalšího levelu: přizvala si zpěváky z Palestiny, Německa a Guineje. A protože Freiburg představuje bránu do pohoří Černého lesa, napadlo je prozkoumat, jak by tu znělo swingové voodoo.