TIP: Od 1. 5. poskytuje generální partner Česká spořitelna slevu 20% z ceny 4-denní vstupenky pro své klienty se službou Servis24 - info zde.

Nils Peter Molvaer

18.7.2011 - Vrchol festivalu -JonKl Reagovat

Nejprve hluboké zklamání - čtu, že si Jon Hassell zlomil žebro. Potom obrovská radost - hraje místo něho NILS PETER MOLVAER! A to byl masakr. Čekal jsem, že lidi, kteří přišli na klidného ambientního Hassella budou odcházet z toho abstraktního IDM šílenství v masách, ale ti jenom stáli, čuměli a potom řvali a tleskali jako šílení. :) Pro mě vrchol Colours. Zajímalo by mě, co jste na to Vy, ostatní, říkali, od všech jsem zatím slyšel jenom chválu a že nikdy nic takového neslyšeli. :)

22.7.2011 - Re:Vrchol festivalu -PetrY Reagovat

Pěkný den. Pár nahrávek Nilse Petera MOLVAERA jsem slyšel již před jeho účinkováním v Ostravě, takže jsem trochu věděl na koho jdu. Můj program toho pátečního odpoledne se tedy nesl v podobné náladě, tj. MICUS, MOLVAER, PERRY (z toho jsem po polovině utekl, protože mne začaly bolet uši, jak byl zvuk "přeřvaný"). Myslím si, že aby posluchač Molvaerův "ambientně-zvukomalebný jazz" vychutnal, musí být z větší části koncentrován, tzn. vnímat srdcem, jakoby nebýt. Většina z nás přítomných to evidentně dokázala ("stáli jsme a čuměli"), takže společně s hudebníky jsme se podíleli na celkovém kouzlu té chvíle. Domnívám se, že od této hudby už je jen krůček ke strašáku, kterému se říká klasická hudba 20.století. Pro mne největší ostravský objev byl belgický komorní orchestr ARANIS, který hlavně interpretuje skladby Jorise Vanvinckenroye, jenž v souboru hraje na basu. Svým pojetím měli z celého letošního programu nejblíže ke světu klasické hudby. I přes potíže s odposlechem byl jejich koncert v Kostele radostně-virtuózní lázní ....

22.7.2011 - Re:Re:Re:Vrchol festivalu -JonKl Reagovat

Jo, já bych taky šel na Aranis, kdyby zárověň nehrál Jirka Schmitzer... :D Jinak tím "stáli a čuměli" jsem spíš narážel na beaty v některých těch skladbách, na to se prostě tančit nedalo. :) Jinak jsem rád, že se líbilo! ;)

21.7.2011 - Re:Vrchol festivalu -tožtak Reagovat

Řekl bych, že na to dost lidí nebylo připraveno a moc lidí takovou hudbu běžně neposlouchá. Navíc v záplavě rytmyckých tanečních performancí tohle trochu zapadne, aspon u mě jo. Je těžké se na to naladit. Líp ale taková hudba vyzní na samostatném koncertu nebo jazzovém festivalu. Ale spíš je to o tom naladění. Mě se to líbilo, ale moc jsem to nevychutnal. Příště si na něco podobného vyčlením hodinu před a hodinu po.