12. - 15.7.2012
56 DNÍ 10 HODIN
TIP: Od 1. 5. poskytuje generální partner Česká spořitelna slevu 20% z ceny 4-denní vstupenky pro své klienty se službou Servis24 - info zde.
Jméno: Email:
Nadpis:
Text:
Letos jedu prvně a na Björk jsem se vážně moc těšil, byla hlavním tahákem :) Nicméně, výše uvedené by mi určo spravilo náladu. Budou Tata Bojs ??? Díkes
Neříkám že tento rok, ale některý příští by bylo super. Ikdyž mají díru týden mezi MOskvou a Norskem :)
EINSTURZENDE NEUBAUTEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
TOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL případně A PERFECT CIRCLE
Foster The People, Olly Murs...a když ne letos, tak aspoň ten rok příští.
chtěl bych tam tohohle:-) : Dub Fx
ja jsem pro Dub Fx s Flower Fairy
DUB FX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mari Boine, Stephan Micus, Robert Fripp, Youssou N´dour
Charlie Straight, Nightwork :D
JO! :D
Určitě Charlie Straight :)))
Charlie Straight :)
Lisa Hannigan
DĚKUJI
Diamond Cats!!
Sun O))), Getachew Mekuria & The EX, Einstürzende Neubauten, Il Parto Delle Nuvole Pesanti, ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead, Crystal Antlers, Of the Wand and the Moon, Astronautalis, The Tiger Lillies, Cuong Vu, Iceage, This Will Destroy You, Chat Noir, Alexander Hacke & Danielle de Picciotto, SOIL&“PIMP”SESSIONS, Amon Tobin, Liars, Frankie Sparo, ANBB, Primus, Mari Boine, Melanchoholics, Nouvelle Vague, Rome, NoMeansNo, Lightning Bolt, Konono Nº1,
Amy Diamond!!, One Direction, Diamond cats!!
Amy Diamond,One Direction,CHarlie Straight :))
Amy Diamond
prosím švédskou popovou zpěvačku Amy Diamond!! Nebo z jiných zemí například Lights, Cher Lloyd, Coldplay, One Direction, Michelle Branch, Killerpilze, Hey Monday, The Script, Regina Spektor, Robyn, Chantal Kreviatzuk... nebo z těch českých Charlie Straight nebo Debbi!:-)
DUB FX
Mike Patton, David Bowie, Foo Fighters,...
Tahiti 80, Kent, Paolo Nutini, Hot Chelle Rae, Charlie Straight, Cher Lloyd, omlouvám se za spamování,ale pořád mě něco napadá:)
Sebastien Lefebvre
Tady mám pár nápadů na mé oblíbené:) : Selah Sue, Phoenix,The Script,Jessie J, Mike Posner, Dionne Bromfield, The XX, Ryan Star, Foster the People, Karmin, Mat Kearney, He Is We, Sara Bareilles, Julian Perretta, Puggy, Aloe Blacc, Rock Mafia
Selah Sue :-)
joo!!
The Uniques ze Slovenska a Kazety.
Zatím mezi účinkujícími chybí taneční kapela typu Transglobal underground ,kteří zde už byli.Proto navrhuju Juno Reactor.Jejich hudba je použita v mnoha filmech a přitom lidi nevědí o koho jde.Navíc vystoupení je vizuálně naprosto fantastické.Myslím,že rozhýbou i lidi na vozíčku. Petr Holec
saade česká kapela
LIBRARY VOICES!!!
Venom ( německá kapela), Martin Harich, Michal Šeps, 30 second to mars, Stratovarius, Sum 41, Green Day a Koblížci. Tohle kdyby tam bylo tak bych byla nesmírně šťastná :-)
FIONA APPLE!
Terence Trent Darby sory přišel jsem z hospuuuuuuuuuuuuuudky.... :-)
Dobry den všem, rad bych doporučil pořadatelum hvězdu sv.formatu,ktera tu ještě nebyla a myslím si že po boku Bjork,Bobyho by to bylo do třetice to NEJ. A jako Bonus za muj napad(pokud to tedy vyjde), bych mohl obdržet od Vas dve vstupenky,co říkate??? :-) Stačí napsat jedine--------- Terence Trend Darbey ------
Foster the people!!
Měl jsem to štěstí být přítomen koncertu Stevena Wilsona a dalších skvělých hudebníků minulý rok v Berlíně. Turné bylo tak úspěšné, že Steven uspořádá letos pokračování, bohužel mimo ČR. Bylo by skvělé, kdyby čeští fanoušci SW a fanoušci kvalitní hudby vůbec měli tu možnost poslechnout si jednoho z nejlepších muzikantů dnešní doby právě v Ostravě. Hodně úspěchů přeji organizátorům akce. Karel
Naprosto souhlasím a za Stevena se přimlouvám! :) Případně jeho nový projekt Storm Corrosion (s Mikaelem Åkerfeldtem z Opeth) - ten by určitě také nebyl k zahození!
:))
A co treba Will.i.Am? Myslim ze dobry tahak pro mladsi generace, mozna kapku komercnejsi, ale vydava nove album a v lete by mel mit tour!
Obnovení Dead Can Dance jsou krásný sen... Ale třeba někoho z jejich avatárů - Irfan, Rajna, nebo nějakou tu Persii konečně - Niyaz, Stellamara...
Prosím Vás, proč nepozvete KRAFTWERK ?! V březnu 2012 budou vystupovat na festivalu v Miami (http://www.kraftwerk.kx.cz/tour/2012/) a určitě budou koncertovat i po Evropě. Byli by to headlineři jak udělaní! Nechápu. Kontaktovali jste je vůbec?
Určitě Dub FX!!!
Jack Johnson! Lisa Hannigan! Bon Iver!
Arcade Fire, Gogol Bordello, Noir Desir, Joke, Roger Waters, Regina Spektor, Porcupine Tree opět :)
JOHN BUTLER!!!!!
The Asteroid Galaxy Tour, Selah Sue, Belleruche, Ohm Square, Parov Stelar, Caro Emerald
no a ještě dodávám :-) - Intima, Hocus Pocus, Tricky, Roisin Murphy, Royksopp
Beirut!!!Arcade Fire!!! Dál třeba Animal Collective, Fanfarlo, Austra, Metronomy, Angus a Julia Stone, Mertronomy, FM Belfast, Tunng, Yacht, Peter Bjorn a John, Joanna Newsom, Arctic Monkeys, The National, Sigur Ros, Vartinna...z českých třeba Dva, Tata Bojs, Čokovoko!
Lisa Hannigan! Bon Iver! Eddie Vedder! Florence + The Machine, Glen Hansard, Mumford and Sons, Snow Patrol, Mando Diao, Sigur Rós, Radiohead
A hlavně teda ty první tři!
Jó, Eddie s ukulele. To by byla pecka.
Daft punk, The war on drugs, Juju, Sierra maestra, Tiken jah fakoly,Femi kuti, Sean kuti,Hanggai, Roy Paci, Cults, Mumford a Sons, Seasick Steve a Noah and the Whale. Z větších pak Sting,Florence and the machine,Arcade Fire.
myslím že tyhle skupiny umí vytvořit skvělou muziku a jsou známy v USA a VB..:-) bylo by skvělý vidět je tam...:-) _________________________ I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me
skvělá show!!! lidé to budou žrát
hezké by to bylo...
Porcupine Tree nebo sólově Steven Wilson, Opeth, Dream Theatre, super by byl David Gilmour :)
JOHN ZORN. Electric Masada. Peter Brötzmann.
Peter Gabriel, Australian Pink Floyd Show, Pearl Jam
Americká country star Willie Nelson, Cliff Richard & ToTo (či aspoň Steve Lukather)...
Top Dream Company, Ondřeje Rumla + koncertní verze Kudykamu, Martina Růžu, Michala Šepse, Alžbětu Kolečkářovou, Luciu Šoralovou - výborná šansoniérka !!!,Michala Prokopa... to by mi stačilo. Jo a ještě jednou Laca Decziho - to je nářez !!! :-)
CLAN OF XYMOX, DAED CAN DANCE, COCTEAU TWINS, THE CURE, PROPELLERHAEDS, ......atd. no a samozřejmě již zmiňovaní Bjork, Gabriel a Bowie. Ale to by se asi sotva zaplatilo.
Jo, Bjork by byla super.
Van der graaf generator
Kraftwerk by byl bomba !
Dobry den prave jsem se vratil z jizni ciny ze sl. cesty. Potkal jsem zajimave hudebnice na klasicke cinske nastroje a predpokladam ze by to bylo velke obohaceni - spise na kostelni scene Bude li zajem zprostredkuji contact Zdravi Petr Silinger pesiling1@volny.cz
The Arcade fire (skvělá indie rocková kapela oceněná Grammy za CD roku 11' :) )
Znova bych si prosila Gogol Bordello..
Steven Wilson,Bjork,P.J.Harvey,Sam Karpienia,A.Belew-T.Levin-P.Mastelotto,Tom Waits,Richard Muller,Kasabian,Adele,Lisa Hannigan, David Bowie,Fish....
...myslím, že k ní není třeba nic dodávat. Možná jen, že Colours 2012 by ji velmi padl k jejím třeba tentokrát bílým pavím perům... ;-)
Byl jsem jednou na tomto festivalu a to jen na Roberta Planta.Ceny vstupenek jsou předražené a nevím proč by pořadatelé nemohli pozval nekoho z blues a folk scény-John Mayer-Nickelcreek-Lindsey Buckingham. Lidi nebláznětě s Bowiem ten ani po světe nekoncertuje.A Tori Amos to by vyšlo pěkně draho.One Republic-Massive Attack a pod.Myslím si že to není žadná špička.Etno hudby je na colloursu dost,ale blues-folk s popíkem by neuškodil. Já bych rád viděl Joshe Kelleyho
z Johnem Mayerem naprosto souhlasím!:)
I když je to asi prilis ambiciozni, hodne rad bych videl Jamiroquai... z jazzovek by me lakala asie: Kyoto jazz massive a Soil and Pimp sessions
STEVEN WILSON sólo (k desce Grace for Drowning), polští HEY nebo jejich zpěvačka NOSOWSKA (má sólovou desku "8"), MARK KNOPFLER.
Jednoznačně Sonic Youth, Gliss, The Raveonettes, No Age, Beach House... A jakoukoliv noise/shoegaze/no-wave kapelou bych určitě taky nepohrdnul :D
Co takhle Karoliina Kantelinen nebo Ketsurat? http://youtu.be/2i9XW2f1ylM http://www.youtube.com/watch?v=QycuYU1yu6M http://www.youtube.com/watch?v=NMNfDH_xDo8
Dobry den, moc rad bych na nasem skvelem festivale videl skvelou japonskou kapelu ROVO (http://www.youtube.com/watch?v=FWJqPdFAcxo), jakoz i legendarni psychedelickou formaci OZRIC TENTACLES (http://www.youtube.com/watch?v=edor__kcU-M&feature=related) a taktez jejich mladsi finske nasledovniky HYDRIA SPACEFOLK (http://www.youtube.com/watch?v=KIxH4MEQcX8). Dekuji pekne. Lukas
Dobry den ,chteli bychom Damien Rice ....,kdyz letos byla Lisa.Dekujem !
Tori Amos, Lisa Gerrard, Emiliana Torrini, Sarah Slean, Björk, Mari Boine, Loreena McKennitt, Eva Henychová.
Už cca tři roky marně čekám, kdy se na Idies Stage objeví mí nejmilovanější Longital... Myslím, že je to velká ostuda tohoto festivalu... Nechápu, jak je možno takovou kapelu přehlížet...:-( Nebo je tak nedostupná...? Co v tom ksakru vězí?! R.
Pěkný den. Dle programu jednotlivých ročníků tato skupina během 10ti ročníků vystupovala 3krát. V letech 2003 (pod názvem Dlhé diely), 2006 a naposledy 2008. V tom roce 2008 to bylo ve "Stanu", po kterém se mně osobně stýská. Bylo to moc hezké ...
Parov Stelar
!! BJÖRK !!
yeahhhh !!!
Steven Wilson - sólo. Potřetí už bych ho snad neprošvihla :/
Aerosmith. Ti asi nepřijedou, ale ráda bych je viděla naživo :)
Kings of Leon
Abida Parveen, Tori Amos, Sonic Youth
Zajimalo by me, zda se vubec nekdo nekdy mel k tomu pozvat tuto kapelu, ktera na Coloursech mela byt uz davno. A ze by se to pristi rok hodilo vzhledem k ocekavanemu turne po vydani nove desky zacatkem pristiho roku...
Po slušném úspěchu "balkánských skupin" myslím, že by mohlo být i něco regionálního, třeba polský Golec uOrkiestra se svým pojetím tzv. gorolské muziky. Je pravda že by se mi třeba líbila i Bjork a spousta dalších, ale nevím, jestli na některé hvězdy bude v rozpočtu dost peněz. Takže už se těším na další ročník.
Miluji Colours. Díky za ně. Příští rok by se třeba mohl objevit již níže zmíněný Bowie či Bjork, nebo třeba Manu Chao, Serj Tankien, nebo co takhle Zap Mama. No bylo by toho fakt hodně, ale já bezmezně důvěřuji ve skvělý výběr organizátorů a už se těším jako blázen na příští rok.
Jaga Jazzist
K R A F T W E R K
děkuji za super ročník 2011, od Franka Yamu, Tortured soul, Paramounty, Grinderman, ..........................NY stage byla nej, díky - super, nej rok. Příští rok prosím třeba Holy Ghost nebo Calvin Harris (na NY stage jak vyšití), Royksopp, Dave Matthew band, Antony and The Johnsons, Arcade fire a završtit to Massive attack, nebo The Air :-), příští rok zdar
Regina spektor
Jj! Regina Spektor je super!:-)
Band Of Horses
Bobby McFerrin
One Republic, John Butler Trio, Sigur rós, Oskar Rozsa
+ Deolinda
Mike Patton, Tool, nebo Street Sweeper Social Club - novy project mistra morella z RATM a bootse rileyho
yeah Patton
Toho je mnoho. K mé spokojenosti by to měli být tito umělci: Bjork mám dojem , že snad nikde v čechách za poslední dobu zatím nebyla nikde k vidění..dále David Bowie, Mike Patton, nebo některý z jeho projektů ( Faith no more, Mr. Bungle) Roy Hargrove & RH Factor, Robert Glasper, Massive Attack z české scény N.U.O. ,Vertigo quintet, Terne čhave, Insania, Hentai Corporation..věděl bych i o dalších kapelách českých i světových, ale rád se nechám překvapit
prala bych si v ostrave videt dub fx a mr. woodnote
Tak osobně by se mi velice líbilo choc quib town, které bohužel letos nedorazilo. Dále jak už bylo jednou zmíněno Shee keeps bees a v neposlední řadě IAMX, Muse a Tool. Vím, že to není moc pravděpodobné, ale je to jenom tip.
shee keeps bees, Sophie Hunger
Není ani teoreticky možné, aby na Colours nebylo oč stát. Pokaždé si člověk najde to své pravé ořechové. Nicméně když už zde je jedinečná příležitost nadhodit pár tipů na účinkující, zmíním některé, kteří by barvám dodali na barevnosti. V první řadě zmíním bristolskou kapelu KOSHEEN. Úžásný trip hop, podbízívé ženské vokály, značné množství notoricky známých skladeb. Podle mého headline. Dalším interpretem, který by zapadl a zárověň čněl vysoko do výšin, je rakouský PAROV STELAR. Jeho styl je jazz-taneční ideál. Zcela z jiného soudku bych skutečně ocenil účast britské kapely BLACKMORE'S NIGHT. Středověká romantika, která je prodchutá mystikou tajemného měsíce, který skrz mlhu téměř nevidíme. Pohodová atmosféra se dá očekávat také od bretonské stálezářící hvězdy ALANA STIVELLA. Tohoto patriota jsem již měl možnost vidět na živo a byl mi velesilným zážitkem. Konečně bych rád zmínil brooklynské NINJASONIK, kteří bohužel letost nestihli letadlo. Mimořádně jsem se na ně těšil, kupa srandy a všechno kolem toho. Inu, doufám, že jestli dostanou řekněme druhou šanci, nepodcení zhoubné účinky marihuany a letadlo stihnou. Kdyby alespoň jeden ze zmíněných interpretů dostal příležitost účinkovat na Colours of Ostrava 2012, jsem přesvědčen, že bych nebyl sám, kdo by radostí křepčil klidně rok dopředu.
S Kosheen naprosto souhlasím!!! :)
jo Parov Stelar, to by byla jízda
tak třeba-Einsturzende Neubauten,Lou Reed,Hugo Race,Chuck E Weiss.to tady píšu každý rok:-)z našich Ladě,Dášu Voňkovou a Janota by mohl zahrát s Mozart K,ale to je asi reálnější že dorazí Peter Gabriel:-)
Jde vidět, že bys měl dospět
A co by se ti tak líbilo, aby ti to vyhovovalo? "Podle sebe soudím tebe"?? Za názor se neplatí, tak proč s ním nevystoupit z řady?
I to je možné :)
Jo a Burma Jones třeba... :)
Guillemots, Elbow, Rizzle Kicks, J.A.R. a pak mnoho vysněných, ale příliš absurdních jako Seal, Collins, Sting, Boby McFerrin...hlavně, ať se další ročník uskuteční. Už mám slíbený lístek pod stromek :)
a ještě třeba PARACHUTE
zakazat cele colours. hluk, bordel, fet. v Ostrave uz se fakt neda zit.
tak se odstěhuj :)
asi nebydlíš s malým dítětem v centru, viď?
Já vyrůstala v centru Ostravy až do svých 15 let, a pořád to tu mám ráda.:-) Myslím, že záleží hlavně na přístipu.
stručně PETER GABRIEL
správně, to by mě určitě na další ročník přesvěčilo...
na slovinské hudební tv jsem objevil hodně zajímavý srbský band, kterému by to na COO hooodně slušelo, řekl bych... http://www.youtube.com/watch?v=91CGA_Js7SU + http://www.youtube.com/user/sarsupload
já bych si dal BRMC, JSBE nebo Foo Fighters, když už nějaký pořádný bigboš...na všech sem byl a sou to fajne koncerty jak cyp
1) Hilliard Ensemble (Velká Británie) ... 2) Ensemble Tourbillon (CZ) - soubor, který interpretuje hudbu 17.až raného 19.stol. ... 3) Simona Šaturová - česká operní pěvkyně-sopranistka, původem ze Slovenska ... 4) Pavel Haas Quartet - české smyčcové kvarteto ... 5) Talichovo kvarteto & Karel Dohnal (klarinet) ... 6) Julia Fischerová (Německo) - klasická houslistka a klavíristka ... 7) Bassekou Kouyaté (Mali) ... 8) Rokia Traoré (Mali) ... 9) Aurelio Martinez (Honduras) ... 10) Aynur Doğan(ová) - kurdská zpěvačka a hudebnice z Turecka ... 11) Al Andaluz Project (Německo/Španělsko/Maroko) - sefardské písně, severoafrické núby a písně o Panně Marii ze sbírky Cantigas de Santa Maria v podání hudebníků a tří zpěvaček. ... 12) Dazkarieh (Portugalsko) ... 13) Tutarchela - ženský sbor z Gruzie ... 14) The EVA Quartet (Bulharsko) ... 15) Julie Fowlisová (Skotsko) - instrumentalistka a zpěvačka, která zpívá ve skotské gaelštině ... 16) Fidil (Irsko) - houslové trio, které hraje vlastní úpravy tradiční hudby regionu Donegal ... 17) Ale Möller (Švédsko) - "průkopníka švédského folkového revivalu naši festivaloví organizátoři dosud neobjevili" (P.Dorůžka, Rock&Pop 9/2008).:-) :-) ... 18) Portico Quartet (Anglie) ... 19) Vladimír Merta (CZ)
Zatím to jsou teda krásné, překrásné tipy. Hlavně KRAFTWERK, vidět je naživo - za to bych dal cokoli. Jestli je Zlata Holušová shání, tak to jí držím palce. Další rok by se to ale mohlo splnit - Kraftwerk chystají už 2 roky mluví o novém albu a podle toho, jak se zase začínají zviditelňovat (různé výstavy, 3D kniha, aplikace pro iPad/iPhone a neupřesněná akce v Paříži v září), to vypadá celkem reálně! Takže Kraftwerk jsou můj vůbec ne skromný, ale největší sen. K těm dalším, kteří už byli zmíněni: určitě BIOSPHERE, BAUCHKLANG, AMON TOBIN, SYSTEM 7, ORBITAL, KID KOALA, WAGON CHRIST, 9LAZY9. A teď velké množství mojich vlastních tipů: AUTECHRE. Začínám hodně drsným projektem, ale co může být lepšího do hluboké noci (hrají za úplné tmy). SQUAREPUSHER. Žánrově naprosto nevyhraněný hudebník. Začínal drum'n'bassem, pokračoval jazzem, po miléniu začal dělat IDM, pak vydal album sólové hry na basu a teď má art rockovou kapelu. PANTHA DU PRINCE. Pokud si chcete zatančit, je to snad ta nejlepší volba. ONI AYHUN. Mužská polovina The Knife. Něco opravdu hodně temného. ULVER. 1994 - black metalová skupina. 1995 - folková skupina. 1997 - zpátky ke black metalu. 1998 - industrial rocková skupina. 2000 - čistě elektronická skupina. 2007 - hrají ambient. 2011 - vydali art rockové album. Teprve dva roky hrají live a podle mého popisu to stojí za to. THE FUTURE SOUND OF LONDON. Pod tímhle pseudonymem tohle duo hraje ambient a své live show vysílají živě přes ISDN. Pod přezdívkou AMORPHOUS ANDROGYNOUS ale hrají psychedelic rock jako živá kapela. CRISTIAN VOGEL. všechna možná elektronika. APHEX TWIN. Podle různých známých magazínů je to nejvlivnější elektronický hudebník posledních 20 let. ANHEDONIA. Český electro-industriální projekt. THE CHEMICAL BROTHERS. Ty snad nemusím ani představovat. Jedni z nejlepších co se týče big beatu nebo techna. FLYING LOTUS. Čím dál více oslavovaný instrumental hip hop/IDM hudebník. JAGA JAZZIST. Další z Ninja Tunes. V roce 2010 byli úžasní, dal bych si je znova. UNDERWORLD. Dvojice (naživo trojice) britských progressive houseových muzikantů. VALRAVN. Další z roku 2010, které bych rád viděl znovu. PAN•AMERICAN. Další skvělý ambientní muzikant z bývalé post-rockové skupiny Labradford. MASON BATES. Tenhle člověk unikátně spojuje klasiku a elektroniku. (Nechci dělat z Colours elektronický festival, stačí mi jedna nebo dvě z těchle kapel/lidí k radosti :D) Jiné žánry, než elektronika: ALAMAAILMAN VASARAT. Už třetí kapela z Colours 2010. Naživo nezapomenutelný zážitek. IVA BITTOVÁ. Tu snad nemusím představovat. IANVA. Italský neofolk. JAMIROQUAI. Prvotřídní acid jazz. JAMIE LIDELL. Začínal jako techno producent, poté se spojil s již zmíněným Cristianem Vogelem do unikátního kritiky vychvalovaného uskupení Super_Collider, poté vydal pár experimentálních alb a teď je z něj soulový zpěvák na Warp Records. LORD BISHOP ROCKS. Další kapela z minulých Colours, na pódiu jsou jako utržení ze řetězu. OPEN HANDS. A znova Colours 2010. Unikátní jazzové uskupení. FOO FIGHTERS. Legendární alternativní skupina Davea Grohla z Nirvany. Před pár měsíci vydali nové album, které hodně lidí označuje jako návrat kapely na vrchol. AMAROK. Španělská směska všech možných odnoží rocku. MIDORI. Japonská jazz fusion smíšená hardcore punkem. Ještě bych zmínil JAMESe HOLDENa, ACTRESS, REFLECTION ETERNAL, J-LIVE, KYTAMI a VANGELISe.
vanessa/gun dreams | immunology | depressive disorder | bullerbyne ...ale kraftwerk a orbital, to bych si asi stříknul do textilu :-)
Dobrá tedy, přidávám se k drobnějším nominacím na rok 2012. 1)JAZZ - V kategorii jazzu bych se přimluvil za finské FIVE CORNERS QUINTET - báječná jazzová úderka oscilující od bossanovy až po tradiční jazz. Mají skvělý odpich pro koncerty v klubech. Menší pódium na Colours by jim slušelo, jak vyšité. Stačí vzpomenout na Koop. Škoda, že na tyto málo ve zdejších končinách známé helsinské muzikanty, tenkrát v květnu 2006, dorazilo do pražské Akropole méně lidí na tehdejší českou premiéru. Hudebně blízko k nim budou mít třeba švédští QUIET NIGHTS ORCHESTRA či Ital NICOLA CONTE. Když se podíváme za Atlantik, tak v New Orleansu zrozený Troy Andrews aka TROMBONE SHORTY & ORLEANS AVENUE by na CoO také jistě uspěl.Toho letos dokonce bookoval jeden nejmenovaný středoevropský festival. A to by snad tolik nevadilo, mít ho příště tpro změnu v Ostravě. Z Američanů doplním ještě HYPNOTIC BRASS ENSEMBLE posazené někde v mezích jazzu , funku a hip-hopu. Na pódiu by to byla jistě jízda. 2)ELECTRONIC - Dále se vydám do škatulky s názvem taneční či elektronická hudba. Jasným favoritem by pro mě byli na koncerty zřídka jezdící Nor Geir Jenssen aka BIOSPHERE. Jeden z nejlepších tvůrců ambientu chystá snad koncem tohoto měsíce na trh novou desku N-Plants. Kdekdo namítne, že hraje z laptopu a používá sampler. Když se k tomu ovšem přidají zdařilá světla, či dobrá videoprojekce, není nad to se zaposlouchat do pomalých a těžkých ambientních ploch jeho hudby, zvláště za tmy. A ta je autorem zprostředkovaná dokonale. On sám pochází z města Tromso za polárním kruhem. Pak rakouští BAUCHKLANG. Ti si zase vystačí pouze s pěticí svých hlasů a díky nim Vám ukáží co je to taneční hudba bez nástrojů. Beatbox par - excellence z nedaleké Vídně. Dokonce byli v začátcích kariéry ocenění cenou Youngster of Arts Europe, kterou se pyšní i naše světoznámá mezzosopranistka Magdalena Kožená a to jistě nebude náhoda. Ze škatulky labelu NINJATUNE dodám jen jedno jméno a nebudu skromný - AMON TOBIN. Když už se tu někteří rozplývají nad temnou stránkou Nicka Cavea v projektu Grinderman, tak Mr.Tobin je tedy temnější právě na poli elektronickém. Dost často se objevuje při hraní v Polsku, Ostravu by tedy (konečně!!!) nemusel v budoucnu minout. Na půlnoční roztančení davu by se ještě šikli SYSTEM 7. Steve Hillage produkoval i pro Rachida Tahu, spolupracoval s legendami ambientu THE ORB a v tomhle projektu jde opravdu jen o šlapavou taneční jízdu s vlivy psytrance. Spolu s Miquette Giraudy už koneckonců ČR navštívili v roce 2001 na tehdy nejlegendárnějším ročníku LUCKY PEOPLE OPEN CENTER na Probošťských jezerech u Prahy. A pamětníci by mohli vypovídat, že patřili k těm nejlepším actům tenkrát. A ORBITAL by snad ještě jedno turné mohli v budoucnu udělat. V Táboře tenkrát na Planet festivalu moc lidí nebylo (respect to DAVID URBAN from D SMACK U). Zasloužili by si více početné obecenstvo. 3)WORLD MUSIC - Z opravdu rozsahově široké škatulky s názvem "world music" pak podsunu na labelu REALWORLD vydávané CREOLE CHOIR OF CUBA nebo gospelově a bluesově laděné BLIND BOYS OF ALABAMA. A třetí jménem jsou pro pořadatele možná už mainstreamoví a neobjevní OJOS DE BRUJO. Ale i tak je zde napíšu ;-) 4)ROCK´N ´ROLL - Zde podsunu jediné jméno, Američany MONSTER MAGNET. Parta kolem Davea Wyndorfa vždy plula na psychedelickém rocku, který časem obohatila o šlapavější a hitovější pecky. Ale obávám se, že tuhle partu už pořadatelé zařadí do kategorie metal a vystaví ji červenou. 5) OSOBNOST A NEZAŘAZENÝ - Posledním tipem je BARRY ADAMSON. Bývalý souputník Nicka Cavea. Přiznám se, jeho tvorba mě dlouhodobě oslovuje o dost víc. Na turné ovšem moc nejezdí, takže toho vidím hodně ve hvězdách...
Jo, výborné nominace. Ke stáji Ninjatune (Amon Tobin) ještě navrhuji Kid Koala, Wagon Christ a 9Lazy9. Potěšilo mně, že někdo ještě zná mého oblíbence Steva Hillage jako muzikanta (National Health jsou jedna z nej kapel blbých sedmdesátek) a nejen jako producenta - třeba zmíněných ORB, já z té generace mám rád taky Roy Wooda (spoluzakládal s kámošem Van Morrisonem Them a spolužákem Jeff Lynnem Electric Light Orchestra) a . Z elektroniky bych se přimlouval za klasiky Kraftwerk, sice už v Česku hráli, ale mají poměrně čerstvý materiál a ten je stejně dobrý jako třeba Autobahn. A úplně jsem hotový z opravdové upřímnosti a bezprostřednosti bývalého hobo, dirty bluesového písničkáře Seasick Steva, toho tedy jako osobnost.
KRAFTWERK? Proč ne. Pozval je před pár lety pan Bleha do Pardubic na SUMMER OF LOVE (strikněji taneční festival s monoha tzv. DJ´s, ale zasloužili by si asi sofistikovanější publikum to je fakt. Přece jen se přiznám, že takový typ akcí už nevyhledávám tolik, jako na přelomu let 1999 - 2001. Ale to asi není legrace je k hraní přemluvit.
KRAFTWERK nyní ohlásili 2 koncerty ve 3D v Mnichově na říjen 2011 a je jen otázkou času, kdy přibudou další. Příští rok určitě bude následovat větší turné (vždycky to tímto způsobem dělají - pravděpodobně taky něco vydají), takže si myslím, že by bylo reálné je na ročník 2012 pozvat... viz http://www.kraftwerk.kx.cz/tour/2011/
No, to není. Vždy to byli zaťatí solitéři a Kraftwerk je styl sám o sobě. Co vím - Zlatka Holušová to zmiňovala už před třemi roky, že je vyjednává dva roky:-)
1) Nováček roku 2011 v anketě bitského odborného časopisu pro world music, Ind Raghu Dixit (letos Glastonbury). 2) Kapela roku 2011 ve stejné anketě, výborná a zábavná skupina Bellowhead (letos Glastonbury). 3) Umělec roku 2011 ve stejné anketě Femi Kuti (letos Glastonbury), on i jeho bratr Sean Kuti (otec legendární Fela Kuti, "vynálezce" afrojazzu) jdou velmi zdařile v otcových šlépějích. 4) Oliver Tuku Mtkudzi, dlouhé roky velmi význačný africký písničkách s ostrými texty a pohodovou muzikou. 5) Hanggai, skupina mongolských přesídlenců z Pekingu. 6) Elbow (nádherný, současný prog-art rock). 7) Mohl by se vrátit akordeonový viking-čaroděj Kimmo Pohjonen, jeho letošní album se Samuli Kosminenem (akordeonové samply) a Kronos Quartetem je pro mě událostí roku. Na podzim ho budou hrát (ale s jiným smyčcovým kvartetem) na Pražském podzimu. 8)Něco z kvalitního afrického reggae: Third Circle nebo Tiken Jah Fakoly. 9) Noel Gallagher (ex Oasis) 1O) výborná portugalská zpěvačka fado Ana Moura (vzpomínáte na Marizu?).
Ano, Bellowhead (Anglie)! Nebo alespoň ústřední dvojici orchestru, Spiers & Boden... :-)